Novinka v Štiavnici: Vežu na Kalvárii sprístupnili, dovidíte z nej až na Gerlach?

calvary, banska stiavnica, church-7431839.jpg

Veža horného kostola na Kalvárii v Banskej Štiavnici je sprístupnená verejnosti. Súčasťou priestorov je aj lapidárium vzácnych artefaktov. Informovala o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Banská Štiavnica.

Výnimočný výhľad

„Kostolná veža na hornom kostole banskoštiavnickej Kalvárie patrí medzi najvyššie body regiónu, ponad koruny stromov poskytuje unikátny výhľad na dookola sa rozprestierajúcu kalderu (kotol) Supervulkánu Štiavnica, pri dobrej viditeľnosti vidieť panorámu Kremnických vrchov a Nízkych Tatier. Výnimočne je vidieť aj Gerlachovský štít,“ priblížila organizácia.

Projekt sprístupnenia veže predložil Kalvársky fond Oblastnej organizácii cestovného ruchu Región Banská Štiavnica, ktorá ho zafinancovala z členského príspevku Rozvojovej agentúry BBSK. Kalvársky fond celý projekt aj realizoval.

Bezpečnostné opatrenia

Ako spresnil predseda Kalvárskeho fondu Martin Macharik, v rámci posilnenia bezpečnosti návštevníkov boli doplnené zábradlia, opravili sa schodiská, do okenných otvorov nainštalovali mreže, okenice boli upravené na bezproblémové otváranie a zatváranie, vo veži bolo doplnené osvetlenie, nasvietil sa pôvodný barokový krov, rozšíril sa kamerový systém, ktorý chráni objekt pred vandalizmom, veža dostala informačný a navigačný systém, aby návštevníci vedeli pravidlá bezpečného pohybu po objekte.

V prízemí veže bolo navyše zriadené LAPIDÁRIUM, zbierka kamenných artefaktov, s torzami kamenných článkov, ktoré sa počas rekonštrukcie nepoužili na pôvodných miestach.

Symbolický poplatok

Vežu horného kostola môžete navštíviť v otváracích hodinách Infocentra-Kalvária (Pod Kalváriou 2, Banská Štiavnica), kde sa dajú vyzdvihnúť kľúče za symbolický poplatok 2 eurá, ktoré poputujú na ďalšiu obnovu Kalvárie.

Od Infocentra je veža horného kostola približne 15 minút vychádzkovým tempom

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *