Unikátny objav pripomína Stonehenge: Vedci skúmajú tajomnú stavbu na okraji Prahy

Praveký rondel je starší ako svetoznámy Stonehenge. Bude rovnako tajomný?

Českí archeológovia skúmajú takmer 7-tisíc rokov starú stavbu na okraji Prahy v časti Vinoř. Ide o monumentálny kruhový objekt z doby kamennej, ktorý tvarom pripomína Stonehenge, je však starší o 1 500 rokov. Na území Európy je známych asi 200 rondelov s priemerom od 30 do 220 m.

Vinořský rondel má priemer 55 metrov. Objavený bol ešte v 80. rokoch 20. storočia pri stavbe inžinierskych sietí. Až po rokoch ho začali vedci skúmať v plnom rozsahu.

Zachovalé nálezy

Archeológovia zatiaľ odhalili výnimočne zachovalé pozostatky palisádových žľabov, do ktorých bola pôvodne zapustená centrálna drevená konštrukcia.

Jedinečný je aj rozsah terénnych prác. Archeológovia postupne odkrývajú stavbu v takmer celom rozsahu. Informuje o tom Akadémia vied Českej republiky.

Neobvyklý pôdorys

„Vinořský rondel je neobvyklý svojím pôdorysom, je to totiž jeden z mála, ktorý má tri vstupy,“ prezradil vedúci terénneho výskumu Miroslav Kraus z Archeologického ústavu AV ČR, Praha.

K čomu praveký rondel slúžil a kto a prečo túto záhadnú kruhovú stavbu vybudoval? Aj tieto odpovede hľadajú pražskí vedci.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *