Práce na Beckove napredujú: Západný palác plánujú otvoriť toto leto

„Čas, kedy bude západný palác opäť po skoro 295 rokoch otvorený a bude sa aspoň v pivničných a miestnostiach prvého nadzemného podlažia prechádzať ľudská noha sa pomaličky blíži,“ informuje Beckov.

TErmín otvorenia

Západný palác prechádza rekonštrukciou. Medzi záverečné práce patrí aj elektroinštalácia. „Pivnice majú inštalované podlahové osvetlenie, ale aj stropné. Využívalo sa prevažne suché lôžko tehlovej podlahy, kde bola uložená kabeláž. Rovnako aj elektrické zásuvky sú inštalované v podlahe. Takto bolo docielené, že do pôvodných murív sa v čo najmenšom rozsahu zasahovalo,“ priblížila obec.

Potrebné je tiež opraviť kľúčky a dopojiť kanalizáciu a vodovod do záchodov. To bude podľa obce predpoklad pre začatie kolaudačného konania.

Predpokladaný termín otvorenia paláca verejnosti je plánovaný predbežne na 1. júla.

Mal rytiersku sálu

Západný palác tvorí súčasť západnej obvodovej zástavby hradného jadra a je zvnútra pristavaný k južnej časti západného obvodového múru. „Jednalo sa pôvodne o štvorpodlažnú stavbu,“ priblížila obec.

„Západný palác ako ho dnes nazývame, pôvodne gotický palác s rytierskou sálou, vznikol počas obdobia vlastníctva hradu uhorským vojvodom poľského pôvodu Stibora zo Stiboríc, na prelome 14.-15. storočia. Na priečelí sa nachádzal Stiborov kamenný erb. Dnes je súčasťou expozície venovanej hradu v múzeu kúria Ambrovec,“ uvádza stránka o projekte.

Celoročné využitie

Vďaka rekonštrukcii chcú uviesť Západný palác a celý areál do podoby, ktorá bude „rešpektovať a zdôrazňovať zachované historické hodnoty z obdobia vrcholnej gotiky a renesancie“.

„Rovnako dôležitým zámerom je dosiahnuť, aby sa táto významná pamiatka stala podstatne atraktívnejšia pre návštevníkov a to so všestranným a potenciálne celoročným využitím,“ dodáva Beckov.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *