Zaváranie v rúre na pečenie: Viete, ktorý PROGRAM si zvoliť?

zavarenie

Foto: conove.sk/www.pexels.com

Pustili ste sa do zavárania? Poháre plné chutného ovocia či zeleniny môžete sterilizovať aj zavárať priamo v rúre. Ktorý program je ten správny?

Okrem tradičného hrnca môžete na zaváranie použiť aj rúru. Niektoré modely majú už zabudovanú funkciu pary. Takýto program, ktorý slúži nielen na pečenie dobrôt, ale aj na zaváranie a sterilizovanie pohárov, ponúka napríklad séria parných rúr Electrolux 800 SteamBoost alebo 900 SteamPro.

Funkcie rúry: Gratinované jedlá, Dolný ohrev, Pečenie chleba, Tradičné pečenie, Rozmrazovanie, Kysnutie cesta, Sušenie, Mrazené pokrmy, Parné pečenie, Gril, Vysoká vlhkosť, Nízka vlhkosť, Stredná vlhkosť, Udržiavanie teploty, Vlhký horúci vzduch, Pečenie pizze, Ohrev tanierov, Zaváranie, Pomalé pečenie, Varenie Sous vide, Parná regenerácia, Steamify, Teplovzdušné pečenie, Turbo gril, Príprava jogurtu
Vybavenie rúry – rošty: 2 drôtené nerezové mriežky
Vybavenie rúry – plechy: 1 smaltovaný plech na pečenie, 1 plech na zachytávanie mastnoty šedý smalt, 1 sada dierovanej + nedierovanej panvice

Funkcia SteamBoost používa tri rôzne úrovne pary. Jednu na pečenie múčnikov, jednu na pečenie mäsa a chrumkavú kôrku, a ďalšiu úroveň s vlhkou parou. Takže môžete vytvoriť chrumkavý chlieb, šťavnaté pečené mäso a ryby. Varenie na pare znamená, že môžete použiť nižšie teploty, čo zachováva chuť, textúru a výživné látky. Poteší aj nerez s povrchovou úpravou proti odtlačkom prstov.

Ako na zaváranie?

Ak vaša rúra funkciu pary nemá, zvoľte program Dolný ohrev. Na plech poukladajte poháre, aby sa nedotýkali, a do plechu nalejte približne pol litra vody.

„Keď tekutina v pohároch začne vrieť(asi po 35 – 60 minútach pri jednolitrových pohároch), rúru vypnite alebo znížte teplotu na 100 °C,“ píše sa v návode.

Zavára sa pri teplote 160 až 170 °. Čas sa bude líšiť podľa toho, či zavárate ovocie alebo zeleninu. Pri ovocí je to 35 až 45 minút. Tvrdšie ovocie, ako slivky po tomto čase ešte môžete nechať 10 – 15 minút vo vypnutej rúre. Uhorky sa zavárajú pri rovnakej teplote, ale približne 50 až 60 minút.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *